Tuintips Februari
08/02/2019 08:38

Beste klanten,

hier zijn we dan weer met enkele tips om van uw tuin een top tuin te maken.

Veel tuinplezier!

Het Wilgenbroekteam

Aanplantingen:

- Helleborussen staan nu op zijn mooist. Plant nu in uw bloempot Helleborus en fleur er je terras mee op.

- sarcococca een echt must have voor in de tuin. Deze voorjaarsbloeier heeft kleine witte bloemetjes die zeer sterk geuren een echte aanrader!

- Het is nog altijd het geschikte moment om uw bomen en hagen aan te planten. Enkel bij vriesweer is dit niet aan te raden.

Onderhoud:

- Snoei winterheide: snoei deze plant tot de onderkant van de bloemstelen

- Verzorg coniferen: bind coniferentakken vast zodat de wind en regen ze niet ombuigen

- Snoei laatbloeiende heesters: heesters knip je bijna tot op de grond terug. Laat niet meer dan één of twee knoppen per tak staan. Geef daarna wat organische bemesting om ze weer op gang te helpen.

- Snoei clematis en winterjasmijn: knip alle stengels van een clematis vlak boven een gezonde knop af. Bemest net zoals andere heesters. Dit geldt ook voor winterjasmijn. Deze plant bind je eerst aan om daarna de zijscheuten tot op 5 cm van de hoofdstengels af te knippen.

- Bij de hortensia's zitten de bloemknoppen voor dit jaar reeds klaar. Deze kunnen gemakkelijk bevriezen. Dek daarom de struiken af met een vliesdoek als er stevige vorst wordt verwacht.

- Bij vorstvrij weer kunnen struiken en bomen worden gesnoeid. Wel nog wachten met het snoeien van rozen tot in maart.

- Onkruid is deze maand zeer makkelijk uit te trekken: brandnetels, kweekgras, boterbloem, veldkers,...

- Voorzie vanaf de tweede helft van de maand organische meststoffen in de borders. Deze zijn te verkiezen boven de scheikundig samengestelde kunstmeststoffen die hun voedingsstoffen 'voor de tijd van het jaar' te snel laten vrijkomen. Bij de organische mest komen de voedingsstoffen langzaam vrij wanneer de planten terug beginnen te groeien. Gebruik steeds de hoeveelheden die op de verpakking worden aangegeven.

- Klimop snoeien
Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren afvallen. Daar is weinig tegen te doen behalve bij de tuinliefhebber die nu ingrijpt. Met de haagschaar knip je de klimop kort in waardoor hij compact tegen de schutting of muur aan blijft groeien.