Tuintips maart
08/03/2019 08:04

Beste klanten,

hier zijn we dan weer met enkele tips om van uw tuin een top tuin te maken.

Veel tuinplezier!

Het Wilgenbroekteam

Aanplantingen:

- Bladverliezende maar ook groenblijvende sierheesters en bomen kunnen in maart geplant of verplant worden. Enkele ideetjes: sneeuwbal, schijnhulst, laurierkers, kardinaalsmuts, …

- Het is nog altijd het geschikte moment om uw bomen en hagen aan te planten. Enkel bij vriesweer is dit niet aan te raden.

Onderhoud:

-Rozen snoeien. Rozen moeten gesnoeid worden voor een rijke bloei en om nieuwe scheuten te kunnen krijgen. Doe je het goed, dan zullen jouw rozen meer bloemen krijgen. Hoe je rozen moet snoeien, hangt af van de soort roos dat je hebt. Kom alles te weten over het snoeien van stamrozen, bodembedekkende rozen en klimrozen. Snoeien doe je best in de tweede helft van maart als het weer het toelaat.

- Klimplanten snoeien. Kort oude scheuten en takken in van klimplanten die in de zomer bloeien (bv. kamperfoelie). Klimplanten die in het voorjaar bloeien, snoei je pas na de bloei. Snoei je ervoor, dan snoei je alle bloemknoppen weg.

-Gazon verticuteren. Dit is een lastig karweitje maar het moet gebeuren. Maart-april is de beste periode omdat het gras dan opnieuw begint te groeien. Je kan je gras zelf verticuteren met een verticuteermachine.

- Breng rond de zuurminnende planten een laagje turf van enkele cm dik aan. Deze mag gerust lichtjes worden ingewerkt met een hak of cultivator. Enkele zuurminnende planten die dit ten zeerste zullen waarderen zijn o.a. camelia, heide, Pieris, azalea's, Skimmia, Calluna,... Bij rhododendrons alleen tuinturf aanbrengen rond de plant en deze niet harken noch frezen daar rododendrons een oppervlakkig wortelgestel hebben dat hierdoor ernstig beschadigd kan worden