Tuintips Oktober

Aanplantingen:

- Nieuwe vaste planten planten: nu de grond nog vrij warm is, kan je volop nieuwe vaste planten aanplanten. Tip: geef vaste planten voldoende water voor en na het aanplanten.

- Bloembollen tijd. De beste periode om bloembollen te planten start nu.

Hoe moet ik bloembollen planten?
Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot december worden geplant, voordat de vorst haar intrede doet. Volg de volgende vijf stappen voor het planten van bloembollen.

1. Maak de aarde los met een spade op de plaats waar de bloembollen geplant zullen worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijk bewerkbaar.
2.Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat organische meststof worden toegevoegd zoals compost.
3.Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
4.Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
5.Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

- Ook deze maand kunnen groenblijvende heesters geplant worden. Daarna is het wachten tot in april.

- Bestel nu bomen die over enige tijd ‘met kale wortels’ kunnen worden geleverd als de planten in rust zijn. In pot gekweekte planten kunt u altijd kopen en direct inplanten.

Onderhoud:

- Hark bladeren en ruim ze op: houd je tuin op orde door regelmatig bladeren uit de border en van het gras te harken. Je kan de bladeren op de composthoop gooien maar je kan ook een aparte bak met kippengaas maken zodat de bladeren niet wegwaaien.

- Uw gazon in- en bijzaaien. Bij ons kunt u herstalgazon verkrijgen zodat u dit jaar de slechte plekken al terug groen de winter in kunnen.